برنامه ریزی فعالیت ها

(به روز شده در تاریخ 1396/11/30)

تلاش سازمان‌ها و بنگاه‌های تولیدی و خدماتی برای افزایش بهره‌وری و افزایش قدرت رقابت روز به روز بیشتر و جدی‌تر می‌شود. سازمان‌ها از فرصت‌های مختلف برای افزایش بهره‌وری استفاده می‌کنند و مطالعات و تحقیقات نشان داده که با توجه به گسترش روزافزون حجم ماشین‌آلات و دستگاه‌ها در کارخانجات و توسعه اتوماسیون و مکانیزاسیون، یکی از بهترین فرصت‌ها برای افزایش بهره‌وری در سازمان موضوع نگهداری و تعمیرات (نت) می‌باشد. از سوئی بالا رفتن حجم سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌ها در خرید و به‌کارگیری ماشین‌آلات، اهمیت اثربخشی در نظام نت آن شرکت را بیشتر نمایان می‌سازد و از سوی دیگر با توسعه واحدهای نت در سازمان‌ها، اهمیت بهره‌وری در این واحدها نمایان‌تر می‌شود. در سال‌های اخیر خودشان، بسیاری از آنها ”مزیت رقابتی“ بنا به سیاست‌های کلان سازمان‌های تولیدی در تمرکز بیشتر بر شروع به واگذاری فعالیت‌های بخش نگهداری و تعمیرات خود به شرکت‌های تأمین‌کننده خدمات نت از طریق پیمان‌سپاری نموده‌اند. بنابراین شرکت‌های فراوانی به‌عنوان ارائه‌دهنده سرویس‌های نگهداری و تعمیرات ایجاد شده و توسعه یافته‌اند. برای بسیاری از این شرکت‌ها مقوله نیروی انسانی به‌عنوان با اهمیت‌ترین سرمایه سازمان می‌باشد و بنابراین بهره‌وری نیروی کار می‌تواند عامل مؤثری در ادامه حیات و رقابت اینگونه سازمان‌ها داشته باشد. سیستم‌ها و مکانیزم‌های مختلف طراحی شده برای مدیریت نت از قبیل نت پیشگیرانه (PM)، نت پیشگویانه(PDM) ، نت پیش‌اقدام(PAM) ، نت مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCM) و نت بهره‌ور فراگیر (TPM) تلاش می‌کنند که با بهره‌برداری از فنون مختلف به این هدف دست یابند.

آشنایی با سیستم نگهداری و تعمیرات:


بازدید دوره ای چیست

به مجموعه اقداماتي اطلاق مي شود كه از طريق رسيدگي مستمر دوره اي يا مقطعي به كار ترميم، نوسازي، ‌پيشگيري از استهلاك، تعويض و بازسازي قطعات مي پردازد و هدف آن افزايش عمر مفيد، افزايش بهره وري، ايمني و بالاخره سودآوري در توليد و عمليات است.

هدف اصلی بازدید دوره ای

ايجاد روشي سيستماتيك جهت كنترل وضعيت تجهيزات و دستگاه هاي موجود جهت بهينه كردن توانایي هاي آنها به منظور رسيدن به حداكثر كارایی و كاهش نرخ خرابي و از كار افتادگي آنها می باشد.

    سایر اهداف:
  • استاندارد کردن کارهای تعمیراتی
  • زمان سنجی و روش سنجی فعالیت های نگهداری و تعمیرات
  • حداكثر استفاده از تجهيزات و دستگاه ها و كاهش زمان هاي بيكاري آنها
  • كنترل و هدايت بهتر نيروي انساني
  • بهينه نمودن هزينه هاي نگهداري و تعميرات و ثبت اين هزينه ها
  • كاهش هزينه هاي تعميرات تكراري و متوالي
  • ارزيابي كار تجهيزات و دستگاه هاي موجود، به منظور تنظيم سياست هاي آتي خريد آنها
  • و...

ماژول بازدید دوره ای در گاما

در سامانه گاما بخشی با نام فعالیت های برنامه ریزی طراحی گردیده که تمامی امور مربوط به تعریف فعالیت ها، دسته بندی فعالیت ها، زمان بندی آنها و ... در این بخش انجام می شود.
روش کار به این صورت می باشد که ابتدا گروه فعالیت ها را تعریف نموده و سپس فعالیت های مرتبط با هر گروه را (جهت دسته بندی فعالیت ها) ایجاد می کنیم. سرانجام برنامه ای برای بازدید از دستگاه ها تعریف می کنیم که مشخص باشد روی هر دستگاه یا هر محصول (گروهی از دستگاه های یکسان) باید چه فعالیت هایی توسط چه کارشناسانی طی چه زمان بندی صورت پذیرد. در این صورت هرگاه زمان انجام فعالیت های هر کارشناس طبق برنامه های تعریف شده فرا برسد، سیستم به صورت خودکار درخواستی به کارشناس مسئول ارسال می کند و کارشناس پس از انجام فعالیت های مورد نظر باید اقدامات خود را روی درخواست ثبت کند.

توجه: امکان تعریف گردش کاری برای درخواست های مرتبط با بازدید دوره ای وجود دارد. به عنوان مثال می توانیم طوری تنظیم کنیم که بعد از ثبت اقدام توسط کارشناس، مدیر IT آن را تایید نهایی کند.

شکل زیر صفحه مربوط به بازدید دوره ای را نشان می دهد:


گروه فعالیت ها

هدف از ایجاد گروه فعالیت، دسته بندی فعالیت های بازدید دوره ای می باشد. برای ایجاد گروه، ابتدا روی گزینه گروه وظایف کلیک کنید تا فرم زیر ظاهر شود:


همانطور که در شکل بالا فهرست گروه های ایجاد شده نمایش داده شده است که برای ایجاد گروه جدید باید روی دکمه ایجاد کلیک کنیم (شکل زیر):


انواع وظایف

در این قسمت تمامی وظایفی که در بازدیدهای دوره ای باید انجام شود تعریف می کنیم. دقت کنید که در اینجا وظایف فقط تعریف می شوند تا بعدا در هنگام تعریف برنامه بازدید مورد استفاده قرار گیرند. برای مشاهده وظایف تعریف شده و همینطور تعریف وظایف جدید بر روی گزینه انواع وظایف کلیک کنید تا شکل زیر ظاهر شود:

همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید فهرست وظایف تعریف شده به همراه گروه وظایف و مدت استاندارد هر وظیفه قابل انتخاب و جستجو می باشد.
برای ایجاد وظیفه جدید روی دکمه ایجاد کلیک کنید تا شکل زیر ظاهر شود:

نکته 1: منظور از زمان استاندارد، مدت زمانی می باشد که برای انجام آن وظیفه توسط کارشناس پیش بینی می شود.
نکته 2: با تعریف فیلدهای سفارشی به کارشناس این امکان را می دهیم که در هنگام پر کردن فرم اقدام (فرم سرویس)، به ازای هر وظیفه بتواند به چند پرسش جواب از پیش تعیین شده بدهد. در فرم بالا، در قسمت فیلد سفارشی سوال مورد نظر را می نویسیم و مقادیر قابل انتخاب توسط کارشناس برای پرسش مربوطه را در قسمت مقادیر قابل قبول با کاما از هم جدا می کنیم.

تعریف برنامه بازدید دوره ای

بعد از تعریف انواع وظایف و دسته بندی آنها حال نوبت به آن رسیده که برنامه بازدید دوره ای مورد نظر را ایجاد کنیم. در فرم ایجاد برنامه بازدید باید مشخص کنیم که چه فعالیت هایی طی چه دوره ای باید بر روی کدام تجهیزات و توسط چه کارشناسی انجام شود. با توجه به نوع فعالیت ها، نوع دستگاه ها، زمان بندی های مختلف و ... می توان برنامه های بازدید مختلفی ایجاد نمود. همینطور می توان مشخص کرد چه افرادی باید برنامه بازدید را تایید کنند که در ادامه بیشتر توضیح داده خواهد شد.

برای مشاهده برنامه های ایجاد شده و ایجاد برنامه جدید، بر روی گزینه برنامه کلیک کنید تا شکل زیر ظاهر شود:


همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید یک برنامه تعریف شده است که تاریخ شروع، عنوان برنامه، دوره و برنامه ریزی کننده مشخص شده است. برای مشاهده جزییات برنامه باید آن را ویرایش کرد.

برای ایجاد برنامه بازدید جدید بر روی دکمه ایجاد کلیک کنید. در این فرم 4 برگه (تب) وجود دارد که در ادامه به شرح هر یک از آنها پرداخته شده است.

برگه مشخصات اصلی

در این برگه، تنظیمات اصلی برنامه از قبیل تاریخ شروع و پایان برنامه، زمان بندی دوره، مسئول برنامه ریزی، تنظیم کننده برنامه، مستندساز (در صورت نیاز بعد از انجام اقدامات درخواست به مستند ساز ارجاع خواهد شد) و مهلت انجام کار برای این برنامه مشخص می شود.

نکته: فیلد دوره در این فرم با توجه به نوع وظایفی که در برگه بعدی (برگه وظایف) مشخص خواهد شد تعیین می گردد.

شکل زیر فرم مربوط به ایجاد برنامه بازدید را نشان می دهد:


برگه وظایف

در این برگه وظایفی را که مرتبط با این برنامه و زمان بندی مشخص شده در برگه قبلی (مشخصات اصلی) می باشند را انتخاب می کنیم. شکل زیر برگه وظایف را نشان می دهد:


برگه تجهیزات

در این برگه، تجهیزاتی که باید بازدید شوند و مرتبط با زمان بندی مشخص شده می باشند را انتخاب می کنیم. همچنین کارشناسانی که مسئول انجام فعالیت ها روی تجهیزات می باشند باید مشخص گردند. شکل زیر برگه تجهیزات را نشان می دهد:


نکته 1: در صورتیکه بخواهیم تجهیزات خاصی را انتخاب کنیم، باید تک تک تجهیز مورد نظر را به همراه کارشناس مسئول انتخاب کنیم و دکمه افزودن را بزنیم.
نکته 2:در صورتیکه بخواهیم برنامه بازدید را بر اساس محصول انجام دهیم و تجهیز خاصی ملاک نباشد (مثلا همه کیس ها)، در اینصورت بجای انتخاب کردن تجهیز، محصول را انتخاب و دکمه افزودن را می زنیم.

برگه تایید کنندگان اقدام کارشناسی

در این برگه در صورت نیاز مشخص می کنیم چه شخص یا اشخاصی مسئول تایید نهایی درخواست هستند. به این ترتیب بعد از ثبت اقدام و فعالیت های انجام شده توسط کارشناس، درخواست برای شخص مربوطه جهت تایید اقدام ارسال می گردد. شکل زیر برگه تایید کنندگان را نشان می دهد:


نام تایید کننده را مشخص کرده و وضعیت درخواست را مشخص می کنیم، به این معنی که وقتی درخواست به دست تایید کننده رسید چه وضعیتی داشته باشد و سپس روی دکمه افزودن کلیک می کنیم.

ریزبرنامه

در قسمت ریزبرنامه، برنامه های بازدید تعریف شده به همراه جزییات قابل مشاهده خواهند بود. این گزارش به شما کمک می کند که خیلی سریع تشخیص دهید روی هر دستگاه چه فعالیت هایی (به همراه زمان استاندارد فعالیت)، در چه دوره هایی و توسط کدام کارشناسان انجام خواهد شد.
برای مشاهده گزارش ریزبرنامه، روی گزینه ریزبرنامه کلیک کنید تا شکل زیر ظاهر شود:


تجهیزات بدون برنامه

این گزارش در سامانه زمانی کاربرد خواهد داشت که تمام برنامه های بازدید تعریف شده بر اساس تجهیزات باشد. (به این منظور که هر تجهیز به صورت تک تک انتخاب شده باشد نه به صورت گروهی از محصولات) گزارش زیر نشان می دهد برای کدام تجهیزات برنامه بازدید تعریف نشده است تا در صورت لزوم تعریف کنیم:


برنامه زمان بندی شده

مطابق زمان بندی هایی که در برنامه های بازدید انجام شده است، در زمان مقرر که باید بازدید انجام شود، درخواستی توسط سیستم ایجاد شده و به کارتابل کارشناس مسئول ارسال می شود. درخواست هایی هم وجود دارند که هنوز موعدشان نرسیده و بعدا ایجاد خواهند شد. این قسمت به شما کمک می کند که بتوانید تمام این درخواست ها را مشاهده و مدیریت نمایید.
برای مشاهده زمان بندی ها روی گزینه برنامه زمان بندی شده کلیک کنید تا شکل زیر ظاهر شود:


گزارش بالا نشان می دهد که یک برنامه 90 روزه داریم که فقط برای تجهیز با کد شناسایی (ش اموال) 11111 تعریف شده است. بقیه سطرها مربوط به برنامه 7 روزه (هفتگی) می باشند که به ازای هر تجهیز یک سطر ایجاد شده و تاریخ آن متفاوت است. به عنوان مثال تجهیزات با شماره های 22222 و 10052 یکبار در تاریخ 30/06/1394 و دوباره همین تجهیزات، 7 روز بعد باید PM شوند.

نکته 1: در صورتیکه موعد بازدید فرا برسد و درخواست برای کارشناس ارسال شود، شماره پیگیری درخواست در ستون شماره پیگیری ثبت می شود و با کلیک بر روی آن، جزییات درخواست نمایش داده می شود.
نکته 2: در زمان بندی درخواست ها سه مورد دیگر تاثیر دارد:

  • ساعات کاری: اگر پنج شنبه و جمعه در ساعات کاری تعطیل باشد درخواست در آن روز ایجاد نخواهد شد.
  • روزهای تعطیل : وقتی در قسمت تعریف مناسبت های تاریخ، روز تعطیل تعریف می کنیم، درخواست در آن روز ایجاد نخواهد شد.
  • ایجاد محدودیت در تعداد یا زمان بازدید در روز : در قسمت تنظیمات سازمان می توانیم مشخص کنیم مثلا هر کارشناس فقط 2 بازدید می تواند در روز داشته باشد یا جمعا 3 ساعت می تواند بازدید کند. شکل زیر:


نکته 3: با کلیک بر روی آیکن (+) در کنار هر سطر می توان فعالیت های مرتبط با آن درخواست را مشاهده کرد.